Exponeringskompensation

I samband med att jag började använda kamerans halvautomatiska program så har jag också upptäckt funktionen exponeringskompensation.

Jag ska redan nu säga att min kameras ljusmätning i detta fall är inställd på matrismätning, dvs. att kameran mäter ljuset i en stor del av bilden när den exponerar. Det finns en annan typ av ljusmätning som innebär att kameran enbart mäter ljuset vid fokuspunkten, sk spot-mätning.

Ta exemplet nedan. Idag när jag var i Gamla Stan i Stockholm och fotograferade så hittade jag denna passage. Kameran var inställd på kamerans A-läge, dvs jag styr bländaren (och ISO-värdet) medan slutartiden sköts av kameran. Jag tog min bild men var inte nöjd med resultatet. Jag tyckte dörren och skyltfönstret blev aningen för ljus. Kamerans halvautomatik mäter i detta fall ljusmängden i hela bilden och försöker skapa en bild som utifrån förutsättningarna är rätt exponerad. I detta fall blir troligen ”rätt” exponerad att kameran försöker ta hänsyn till den mörka passagen jag står i – försöker  ljusa upp den vilket resulterar i att miljön utanför passagen blir för lite ljus.

Exponeringskompensation Exponeringskompensation

Med hjälp av kamerans exponeringskompensation kan jag nu lura kameran att underexponera bilden, dvs lura kameran att släppa in mindre ljus. I detta fall sänker jag exponeringen med -1. På så vis blir de ljusare partierna utanför passagen mindre ljusa och de mörka partierna blir mörkare vilket märks på väggarna.

Vad händer?
Då kameran väger ihop hela bilden och strävar efter att få rätt kombination av bländare, slutartid och ibland också ISO-värdet så kan bilden ibland få ett oönskat resultat, precis som ovan. Kameran försöker kompromissa mellan de ljusa och mörkare partierna i bilden för att få till ”rätt” exponering.

Vad är det egentligen kameran gör när man exponeringskompenserar?
Om jag ställer in exponeringskompensationen till +1,0 så innebär det att jag höjer upp exponeringen av bilden med ett bländarsteg. Beroende på vilket kameraprogram som är inställt så väljer kameran att ändra slutartiden, bländaren eller i vissa fall även ISO-värdet för att göra bilden ljusare. Kameran justerar/kompenserar alltså den funktion som kameran styr. I mitt exempel, A-läget styr jag bländaren manuellt och slutartiden är automatiskt vilket gör att exponeringskompensationen reglerar slutartiden. I bilderna ovan ändrades slutartiden  från 1/80 till 1/60.

 

3 Responses

Kommentera