Fokuseringspunkt

På fotokursen jag gick så var det en annan sak vi gick igenom. Fokusering och fokuseringspunkter. Lite av detta berörde vi också under den första fotokursen men inte lika ingående som denna gång.

Fokuseringspunkter

En fokuseringspunkt är den sensor som hittar kontraster i motivet. Finns ingen kontrast, dvs. någonskillnad mellan ett ljust och ett mörkt parti i bilden åker fokueringen fram och tillbaka utan att ”få fäste” om man har autofokusering inställd. Beroende på kamera så varierar antalet fokuseringspunkter. Min kamera har exempelvis 39 stycken. Jag har också upplevt att autofokusering vid macrofotografering ibland är knepig att få till även om det finns

Beroende på kamera så är det också olika kvalitet på fokuseringspunkterna. En billigare kamera har oftast den bästa fokuseringspunkten i mitten medan det på dyrare kameror inte är någon skillnad.

Fokuseringspunkterna kan också variera i vilka i vilka kontrastmotiv de ”får fäste” i. På vissa kameror så fastnar fokuseringen enbart på horisontella linjer, på en del andra fastnar fokuseringen bara på vertikala linjer och på en del fungerar både horisontella och vertikala linjer.

 

4 Responses

Kommentera