Fotografera rörelser

Jag lovade inlägget om slutaren att återkomma med ett inlägg om olika varianter på att fotografera rörelser. Nedan är olika typer av rörelser. I två av bilderna haft jag haft kameran riktad mot en fast punkt men med olika slutartid för att illustrera en fryst rörelse och en bild med rörelseoskärpa. Sista situationen beskriver panorering där man följer med motivet i själva fotoögonblicket, sk. panorering. Bilderna är tagna vid Stadsgårdsleden i Stockholm i samband med att jag gick fotokurs på Fotografiska. Vill du öva på att fota föremål i rörelse så är en trafikerad bilväg ett ypperligt ställe att träna på.

En fryst rörelse

Här är ett exempel på en bild med relativt kort slutartid (1/250). Bilden ger känslan av att bilen står still fast den är i rörelse vid fotoögonblicket.

Kort slutartid

En bild med rörelseoskärpa
Här är ett exempel på en bild med relativt lång slutartid. Just i detta fall är slutartiden satt till 1/13. Effekten i bilden är en känsla av att bilen är i rörelse. Sedan kan man ju med slutartiden reglera hur lite detaljer av bilen som ska synas för att ge känsla av högre eller lägre hastighet. Just i detta fall får i alla fall jag känslan av att bilen kör rätt fort.

Lång slutartid

Panorering
Panorering är bilder där huvudmotivet, som är i rörelse blir skarpt och bakgrunden blir  svepande suddig. Det är inte det enklaste att få till en bra bild. Bilden kommer till genom att man i fotograferingsögonblicket följer med motivet med kameran samtidigt som man tar sin bild. Om man lyckas få kameran i samma rörelse som motivet blir det skarpt samtidigt som bakgrunden blir svepande suddigt. Lite mer om panorering i nästa inlägg.

1 Response

Kommentera