Foton ur barnens perspektiv

För några dagar sedan var hela familjen tillsammans med svärmor och besökte Fotografiska. Jag såg fram emot besöket mest för att se om och hur mina barn skulle se på bilderna som hängde på väggarna. Skulle deras ögon registrera samma sak som mina egna eller skulle de se något annat motiv växa fram. Jag var även beredd på att det kunde gå käpprätt åt pipan om bilderna inte föll de i smaken alls. Att jag skulle missa stora delar av utställningarna för att hänga med i barnens utställningstempo, vilket visade sig vara ett rätt högt tempo, var jag också beredd på. Min fru och svärmor som betalade entrén (själv har jag årskortet) kanske möjligen hade önskat ett varv utan barn för att kunna ta del av bilderna på på nytt.

Vi passerade genom Lisa Ross Living Shrines i racerfart med kommentarer som snygga vimplar. Vid Dana Sederowskys bilder så var det funderingar om sjuksköterskan var på väg till eller från jobbet.

När vi var inne i Isaac Juliens filminstallation höll det på att sluta illa när @_Lillebrorsan klappade till en av TV-skärmarna som hängde från taket. Vi satte oss ner på en av sofforna och följde den pendlande skärmen som tack och lov hade en upphängningsanordningen som klarade av en svängande TV-skärm.

Efter pärsen med TV-skärmen var det dags för Sebastião Salgados utställning Genesis.

I ingången till utställningen hängde den här bilden

Valfenor

”En sjöjungfru!” utbrister @_Storasyster. @_Lillebrorsan är mer inne på att det är en isbjörn.

Nästa stopp i rushen genom utställningen var den här bilden

Krokodilen

”En krokodil!” säger @_Lillebrorsan stensäkert. Jag tittar på bilden och försöker identifiera krokodilen. Med lite vilja lyckas jag (tror jag) se något som kan liknas vid en krokodil. Min metatolkning är att de små pingvinerna som står på led efter isbergets sida är tänderna i krokodilen. Ju mer jag tittar på den så ser jag mer av en något märklig krokodil än ett isberg med en kö av pingviner.

Rätt snabbt tog barnens energi och intresse slut så det blev dags att traska upp till restaurangen och käka lunch. Jag hoppas jag kan få med familjen till Fotografiska eller någon annan fotoutställning vid fler tillfällen. Var faktiskt intressant att se bilderna ur deras perspektiv och nästa gång hoppas jag de delar med sig av fler intressanta bildtolkningar.

Kommentera