Fryst rörelse och oskärpa i samma bild

Jag testade vid ett tillfälle i vintras att fota med blixt och samtidigt ha en lång slutartid. Även om jag inte fick till det 100 %-igt så var tanken att huvudmotivet skulle bli skarpt och att bakgrunden skulle bli oskarp antingen genom skakningsoskärpa eller rörelseoskärpa. Det jag insåg då, och som jag inte gjort mer av, är att jag behöver mer träning på detta sätt att fotografera på då jag inte var helt nöjd med mina bilder. En oönskad effekt var att även huvudmotivet blev suddigt i kanterna.

Hur funkar det då? Jo, då blixtljuset har en kort brinntid så blir de motivdelar som främst blir belysta av blixtljuset skarpa  medan de delar i bilden som mer är upplysta av det befintliga ljuset blir rörelse- eller skakningsoskarpa.

För ett bra resultat ska man ha hyfsat avstånd mellan huvudmotiv och bakgrund. Är de delarna för nära varandra blir även bakgrunden belyst av blixtens ljus. Tanken är att blixtljuset ska nå fram till huvudmotivet, men inte mer än så. Blixten ska även riktas framåt (om den nu går att rikta åt något annat håll). Denna effekt går med andra ord också att få till med den inbyggda blixten på systemkameran. Ingen förgrund bör finna med för den kommer bli helt vit av blixtens ljus.

För att få oskärpan bör slutartiden vara rätt lång. Man får testa sig fram beroende på förutsättningar. När jag fotade hade jag en slutartid på 1/15.

Sedan kan kameran med fördel vara i rörelse vid exponeringen, om inte bakgrunden är mycket i rörelse av folk etc. Att snurra på kameran vid exponeringen ger roligt skruvade effekter.

 

Kommentera