Gråfilter

Jag har ju tidigare berättat att jag införskaffat objektiv utan att riktigt ha koll på vad jag har behov av för mitt fotograferande. På samma sätt var det när jag köpte det gråfilter jag nu har i min väska (ska säga att jag ändå inte har full koll på filter-världen då det finns en uppsjö med olika filter att använda sig av). Det var efter diskussioner på Twitter om gråfilter som jag gav mig iväg till fotobutiken för att skaffa mig ett. Det vi diskuterade var att med relativt ljusa förutsättningar kunna ta bilder med lång slutartid för att få en svepande effekt i bilden, exempelvis som bilden nedan som jag tog i Stavern i Norge, där vågorna sköljer över stenarna i en rätt så len, svepande effekt.

 

Men vi tar det från början.

Tänk situationen där man på ett främmande språk läser upp en fras ur en parlör, exempelvis för att beställa en kaffe. Istället för kaffe i en kopp så får du en motfråga…då blir det en utmaning att svara eftersom det troliga är att man inte fattar något av det personen framför en säger. På ungefär samma sätt var det när jag köpte gråfiltret. Istället för att få filtret i handen, betala och gå från butiken så fick jag frågan ”Hur många bländarsteg?”. ”Ehh!” blev mitt svar.

Så vad är ett gråfilter?

Ett gråfilter är en glasskiva som skruvas på objektivets framsida. Som namnet säger så är glasskivan gråtonad. Det innebär dock inte att bilderna blir gråa utan det gråa fungerar enbart som ljusfilter till objektivet. Samma effekt som ett par solglasögon åstadkommer.

Gråfilter kallas också för ND-filter, där ND står för Neutral density. 

Gråfilter finns sedan i olika skalor beroende på hur mycket ljus de ska släppa igenom. Ju högre siffra som följer ND-beteckningen desto mindre ljus släpps igenom. Varje beteckning motsvarar ett visst antal bländarsteg i exponeringskompensation. Det är däremot inte så att ND-beteckningen = antalet bländarsteg sammanfaller utan dessa skiljer sig åt.

Vad köpte jag för gråfilter nu då?

När jag stod där i butiken och försökte förstå vad det var för fråga jag fick, så ställde jag motfrågan vad som skiljer filtren åt. Jag fick förklaringen på ungefär samma sätt som ovan. Det finns olika filter beroende på situation. Jag hade ju egentligen ingen aning om vad jag ville ha, så jag slog till på det gråfilter som släpper igenom minst ljus. Varför fega typ… I bländarsteg innebar det 6 steg. Nu i efterhand så framstår det valet som något djärvt utifrån de situationer jag varit i. Jag tror att 2 eller 3 bländarsteg hade räckt gott och väl.

Inför nästa köp

Att tänka till före är ju som sagt inte helt fel. Vilka situationer ska filtret användas i? Är det ett ”fast” eller justerbart filter som fungerar bäst? Vilket objektiv ska filtret sitta på (om det finns flera)?

Att tänka till före innebär ju kanske också att plånboken blir lite gladare då det skiljer en del i pris mellan de olika filtren. Både vad filtergrad och storlek. Det kommer i alla fall jag att göra.

 

8 Responses

Kommentera