Några fotobegrepp

När jag gick fotokurs nu senast så togs det upp några begrepp som jag tänkte återge även här. Några begrepp var nya för mig och några hade jag koll på sedan tidigare. Att jag hade koll på de innan kursen är att några begrepp används i kommentarer på exempelvis Flickr och genom att googla begreppen så fick jag koll på vad de innebar.

Bokeh

används för att beskriva hur de delar av bilden som inte ligger i skärpa ser ut. Alltså detaljerna i oskärpan kan man säga. Här är ett exempel på hur bokeh kan se ut i de suddiga partierna av bilden.

Distorsion

beskriver hur ett objektiv återger räta linjer, särskilt i kanterna av bilden. Det är svårt att bygga helt raktecknande objektiv. För zoomobjektiv ändrar ofta distorsionen karaktär vid olika brännvidder. Ju större zoomomfång, desto större problem med distorsion. En del moderna kameror tar bort distorsion redan i kameran genom bildbehandling. I Lightroom, som jag jobbar i med mina bilder finns det en mängd olika objektiv där man kan eliminera distorsionsfel i efterhand.

Kromatisk aberation

innebär att ljus i olika färger bryts olika i objektivet. Detta märks i bilden som flare:s (runda ljusreflexer typ). Uppstår lättast när objektivet har lång brännvidd, när motivkontrasten är hög och ligger i utkanten av bilden. Läste för övrigt ett inlägg på moderskeppet att flare:s är ute.

I denna bild går det att se några flare:s som uppstått (uppe till vänster vid lampan bl a).


Vinjettering

är effekten av mörkare partier i utkanten av bilden. Var från början ett tekniskt problem/begränsning i optiken men som faktiskt kan vara rätt effektfullt.  Jag har lagt till den effekten (tror jag i alla fall) i några av mina bilder jag lagt upp på Flickr. Gamla porträttbilder kan också ha en vinjettering som ram.

I bilden nedan har jag mörkat ner ytterkanten i bilden för att tona ner personernas ansikten i ett försök att lyfta fram händerna och telefonen som sträcks upp mot körsbärsblommorna i Kungsträdgården.

Diffraktion 

är när skärpan avtar i bilden. Jag trodde jag skrivit om det i ett tidigare inlägg om att skarpaste motiven uppnås 2-3 bländarsteg över objektivets maximala bländare beroende på objektiv. Jag försökte läsa lite mer om diffraktion på Wikipedia, men vet inte om jag blev klokare av det som stod där. Jag nöjer mig nog med att känna till begreppet och att bästa skärpan finns ett par steg från maximala bländaren. Jag har försökt titta på mina bilder men kan inte direkt avgöra skillnaden – kanske att jag inte förstår vad jag ska leta efter.

 

 

Kommentera