Panorering

Panorering i fotosammanhang är de bilder där huvudmotivet, som är i rörelse blir skarpt och bakgrunden blir  svepande suddig.

Bilden kommer till genom att man i fotograferingsögonblicket följer med motivet med kameran när det rör sig förbi samtidigt som man tar sin bild. Om man lyckas följa med i samma rörelsehastighet som motivet så kan man lyckas få motivet skarpt samtidigt som bakgrunden blir svepande suddig

PanoreringBilden tagen med slutartid 1/10

Det är inte det enklaste att få till en bild där huvudmotivet är skarpt. Det krävs en del träning för att hitta tajmingen i fotoögonblicket.

Själv tog jag fram mina gamla golftakter när vi övade på fotokursen. Istället för att följa med bilarna genom att bara rotera med huvudet så roterade jag med i motivets rörelse genom höfterna. På så vis upplevde jag kamerahållningen stabilare och förutsättningarna för en skarp bild gissar jag ökade på det sättet.

Hur då gå tillväga vid panorering. Utgå från att ha en slutartid som motsvarar farten på objektet du ska fota. Exempelvis om en bil åker i 70 km/h prova med runt 1/60 i slutartid. Genom att ställa in en längre slutartid får du till en ökad oskärpa i bakgrunden, men då blir det också samtidigt svårare att få till en skarp bild på motivet.

Ett annat tips är att ställa in fokus på den plats där du tänker dig att knäppa bilden och därefter ställa om objektivets till manuell fokus. På så vis störs du inte av att kamerans autofokus börjar ställa in sig då det är dags att knäppa av bilden.

******************************************
Detta är inlägg nr 15 av 100 i bloggutmaningen #Blogg100

Kommentera