Såpbubblor i kylan

För länge sedan fick jag tips från Linda Hedenljung om det häftiga med såpbubblor när det är kallt ute. Nu när det återigen blev kallt så såg jag att Linda lagt ut en länk på Facebook till ett blogginlägg med riktigt häftiga bilder på frysta såpbubblor. Jag var tvungen att testa att fotografera bubblorna nu när det var rätt många minusgrader ute.

Såpbubbla

De blandningar jag såg recept på resulterade i så stor mängd bubbelvätska, så jag tog ner receptet en del. Följande ingredienser använde jag i min blandning.

3 dl vatten
6 msk Yes diskmedel (med limedoft…)
2 msk sirap

Enligt grundreceptet ska blandningen stå och mysa i 4 timmar innan man blåser bubblorna. Jag kunde inte hålla mig utan testade redan efter 1 timme och det funkade bra att få bubblor. Nu blandade jag på kvällen så när jag testade att fota bubblorna dagen efter så hade de 4 timmarna passerats med råge.

När det väl var dags för premiärbubblorna var det -9°C utomhus och relativt vindstilla. Jag tror det ska vara ännu kallare för att få till de riktigt häftiga mönstrena på bubblan

Jag hade ju hoppats att någon av bubblorna skulle landa utan att krascha ihop men jag lyckades bara få bubblorna hela genom att fånga de med blåsverktyget igen. Bubblorna som hade lite mindre omkrets höll bäst för de minimala vindpustarna som ibland svepte förbi bubblan.

Nedan är en serie bilder som får illustrera livet för en såpbubbla i -9°C.

Som synes började bubblan efter ett tag tappa luften för att efter ett tag rasa ihop helt.

Själva fotograferandet

Jag insåg rätt snabbt att det var knepigare att plåta bubblorna än jag från början trodde. Dels stressen att försöka ta bilderna innan bubblan eventuellt sprack i en vindpust men främst hade jag problem att få fokus på det ställe jag ville. Jag använde mig av ett microobjektiv. Nackdelen med det är att autofokusen kräver bra förutsättningar för att lyckas och här blev såpbubblan en utmaning eftersom mönstrena i bubblan inte gav tillräcklig kontrast. Jag försökte även fokusera manuellt men även då var det svårt att se vart fokus låg. Som en sista utväg drog jag upp bländaren till f8 för att få till ett större skärpedjup och därmed inte lika känsligt med placeringen av fokuspunkten. Men trots det längre skärpedjupet var det rätt svårt att sätta skräpan där jag ville få  den.

Nu har det tyvärr blivit mildare och temperaturen utomhus ligger på någon minusgrad så försöket med såpbubblorna är nog över för den här gången. Jag hoppas det blir kallare någon mer gång under vintern så jag får ut och testa igen.

1 Response

Kommentera