Slutaren

Slutaren reglerar hur länge ljuset ska släppas in till kamerans bildsensor. Slutaren är som en lucka eller ridå som öppnas och sedan stängs. Beroende på motiv och vad tanken är med bilden kan man reglera skärpa/oskärpa i bilden med hjälp av slutaren.

Två typer av oskärpa i bilden
Skakningsoskärpa = beror på fotografen
Rörelseoskärpa = motivet i sig skapar oskärpa

Slutartider
Slutartider finns i en grundskala. Precis som med bländaren finns det även här mellansteg.

Grundskalan för slutartider är
1/8000 s (=kort slutartid)
1/4000
1/2000
1/1000
1/500
1/250
1/125
1/60
1/30
1/15
1/8
1/4 sekund
0,5 sekunder (anges normalt med tecknet ”)
1″
2″
4″
8″
15″
30″ (låååång slutartid)
B eller Bulb (i detta läge styrs slutartiden helt manuellt)

Ett steg i grundskalan dubblerar alternativt halverar mängden ljus som släpps in till kameran. Precis samma fenomen som vid ett helt bländarsteg som nämndes i inlägget om bländaren.

Så exemplena nedan med

f5,6 och en slutartid på 1/1000 samt
f8 och en slutartid på 1/500

innebär att samma mängd ljus släpps igenom till bildsensorn eftersom bländartalet ökar (=mindre hål i objektivet) ett (1) steg i grundskalan samtidigt som slutartiden minskar med ett (1) steg (=ridån är öppen längre tid).

Skillnaden i exemplet och i resultatet blir hur ljuset släppts igenom. På fotokursen jag gick jämfördes detta fenomen med att fylla på ett glas med 1 dl vatten: Det kan antingen ske med en stark vattenstråle på kort tid eller en svagare vattenstråle på längre tid. I slutändan är det samma mängd vatten som glaset fyllts på med.

När behövs stöd eller stativ
Slutartiden 1/60 är ungefär den slutartid där gränsen går för att med en handhållen kamera få en skarp bild. Längre slutartider, dvs 1/30 och längre, ger normalt skakningsoskärpa i bilden. Självklart är detta individuellt så ser det mer som ett riktvärde och upptäck vad som gäller för dig. Sitter kameran på ett stativ är det i princip  bara motivets rörelser och vad som ska illustreras som avgör slutartiden.

Ett annat sätt att få en stadigare kamerahållning är ju annars att angöra kameran mot en vägg eller något annat stadigt föremål för att minimera skakningarna.

S-läget på Nikonkamera
På min Nikonkamera är S-läget bra att ha inställt om det är rörelser som ska prioriteras. Med S-läget inställt så sköter kameran bländaren automatiskt och du kan fokusera helt på slutartiden.

Innan jag gick kursen hade jag aldrig använt S-läget så det blev lite av en aha-upplevelse hur pass mycket enklare det blev. Det var oftast det manuella läget (M-läget) jag använde. Men ibland är M-läget att föredra, lite beroende av vilket resultat jag vill uppnå.

I ett kommande inlägg illustrerar jag bilder tagna med kort slutartid, lång slutartid samt panorering. Panorering är då du som fotograf följer ett objekt i rörelse som i bilden blir skarpt samtidigt som bakgrunden är suddig.

2 Responses

Kommentera