Trolla bort människor utanför IKEA

Jag skrev ju häromdagen ett inlägg om gråfilter och även ett inlägg med foton där jag hade använt filtret. Kom på att jag hade använt filtret vid ett annat tillfälle.

Det var nämligen så att jag fick en idé till skänks av @Alpstedt för ett par veckor sedan då temat för Fotosöndag var tom. Idén var att trolla bort människor på en plats där det med största sannolikhet finns människor vid en given tidpunkt.

Hur trollar man bort människor på ett foto? Jo genom att människorna förhoppningsvis är i rörelse under större delen av tiden bilden exponeras samt att ljusinsläppet är tillräckligt snålt. På så vis ”fäster” inte människorna i bilden utan lämnar förhoppnings inte ens ett spår av att de passerar i bild.

Helgen för temat skulle vi till IKEA. Perfekt tänkte jag. En plats där det i princip aldrig är folktomt. Så, på med gråfiltret på objektivet och hitta en plats för experimentet. Tyvärr fick jag inte riktigt den plats jag hade önskat mig, men hyfsat för att i alla fall kunna experimentera. Den långa slutartiden krävde också någon form av stativ vilket jag inte har. Så en bänk i anslutning till entrén fick agera kamerahållare. Resultatet nedan har jag dragit upp exponeringen ett snäpp då jag inte riktigt fick till exponeringen vid fototillfället.

Bilderna

Båda bilderna är tagna med gråfiltret. Den översta bilden är tagen med f3,5 och en slutartid på 1/25. Kameran ligger på bänken och slutartiden är något för lång för att frysa rörelserna helt men att där finns människor syns i alla fall tydligt

Bild med människor

Samma plats. I stort sett samma tid som bilden ovan. Vips! Nästan alla människor är borta Den här bilden är tagen med f22 och en slutartid på 1,6 sekund. Betydligt snävare ljusinsläpp genom en liten bländare och dessutom gråfilter på det som möjliggör en längre slutartid utan att bilden för den skull blir överexponerad. Faktum är att jag med 1,6 sekunders slutartid underexponerade bilden något.

Människorna borta

Nu det inte någon bild från IKEA till temat tom utan den veckans tema blev en tom trappa i Gamla stan i Stockholm istället. Den var faktiskt tom på riktigt vilket måste vara rätt ovanligt.

 

Kommentera